Actualul director al Direcţiei Agricole Satu Mare nu a ratat niciun concurs de degustat spirtoase organizat în ultimii ani în Ardeal. El recunoaşte în câteva secunde o băutură de calitate.
A lucrat 20 de ani la înterprinderea sătmăreannă Vin–alcool, unde a ocupat, rând pe rând, toate funcţiile posibile, cu excepţia postului de director. Doctorul Ioan Cioltean, în prezent director executiv al Direcţiei Agricole Satu Mare, se ocupa pe vremuri de toate băuturile alcoolice produse. „Acum 20 de ani erau trei secţii de îmbuteliere a băuturilor alcoolice: ţuică şi rachiu natural, băuturi din spirt, respectiv vin. De asemenea, erau două distilerii mari la Livada şi Turţ şi mai multe centre de vinificaţie în judeţ. Peste tot am fost şi pot să spun că am gustat tot ce se putea“, spune doctorul în viticultură Ioan Cioltean.
El îşi aminteşte că muncea în schimburi de câte 12 ore. „Aveam marfă fermentată pe care o distilam şi făceam într-un final pălinca, pe care o trimiteam la îmbuteliat. A fost o perioadă frumoasă“, spune Ioan Cioltean. A ajuns să cunoască fiecare producător de alcool. Cu unii mai ţine legătura chiar şi acum şi le oferă sfaturi pentru ca produselor lor să fie de înaltă calitate.
Experienţa acumulată în acest domeniu l-a ajutat să devină un profesionist la concursurile de profil organizate în întreg Ardealul. Spune că nu a existat un concurs de degustat spirtoase la care să nu ia parte. „Am fost peste tot unde se putea în Ardeal. Nu este deloc uşor să participi la o astfel de competiţie unde ai de degustat peste 200 de sortimente de palincă şi să o alegi pe cea mai bună. Experienţa acumulată mă ajută să iau deciziile corecte“, a spus Ioan Cioltean.
Un mililitru e suficient pentru degustare
Fiecare degustător are stilul propriu de a lua o decizie în ceea ce priveşte produsul de cea mai bună calitate. Lui Ioan Cioltean îi este suficie