•Diagnosticarea bolii se poate face abia dupa moartea pacientului, creierul avand un aspect specific, spongios •Inca nu se cunoaste mecanismul exact prin care se transmite la om •Perioada de incubatie dureaza intre 20 si 40 de ani, iar moartea survine in maxim un an de la aparitia bolii
Dupa ce Italia a fost inclusa pe lista tarilor carora li se interzice exportul de carne de vita, datorita aparitiei primelor cazuri de encefalopatie spongiforma bovina, la Iasi s-a luat decizia retragerii din consum a tuturor conservelor si preparatelor pe baza de carne de vita importate din Italia. "Pe teritoriul tarii noastre nu a fost diagnosticata aceasta boala, nu avem nici macar suspiciuni pana la aceasta data asupra encefalopatiei spongiforme. Orice import se face pe baza de aviz si cu prenotificare la Agentia Sanitar-Veterinara Bucuresti si dupa data de 18 ianuarie nu s-a mai importat din Italia carne sau produse din carne de vita", preciza, marti, Gabriel Fratila, directorul Directiei Sanitar-Veterinare.
In urma analizei pe care a efectuat-o la Consiliul Judetean, la care au participat organele de Politie, Directia Sanitar-Veterinara, Inspectoratul Scolar Judetean, Directia de Sanatate Publica, reprezentantii municipalitatii din Iasi si cei de la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului a rezultat ca in depozitele Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului au intrat 35.156 de cutii de conserve din carne de vita din Italia, in lunile februarie si martie 2000. Astazi mai exista in stoc 2.832 de kilograme, adica 5.664 de cutii de conserve care sunt oprite de la consum. La Cantina de ajutor social din strada Sfantul Andrei erau stocate 9.237 de cutii de conserve. In total au fost gasite neconsumate 14.901 cutii de conserve. Pana in prezent au fost consumate la centrele de plasament peste 30.000 de conserve, iar la Cantina de ajutor social 2.7