ALIMENTATIE ECHILIBRATA Speranta de viata in China este mai mare decat in Europa, iar secretul longevitatii ar putea consta intr-o alimentatie echilibrata. Pentru asiatici, alimentele reprezinta o sursa importanta de energii Yin si Yang in organism. De aceea, daca vrem sa tinem o dieta pentru a face fata efectelor negative ale stresului, pentru a ne mentine starea de sanatate sau doar pentru a scapa de kilogramele in plus, medicii nutritionisti adepti ai ideologiei orientale recomanda sa ne alegem alimentele in functie de energiile Yin si Yang.
Cinci tipologii
Doctorul Liana Comsa, medic primar medicina generala, cu specializari in acupunctura, homeopatie si nutritia energetica, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste sa mancam in functie de tipologia Yin si Yang a fiecaruia dintre noi. Medicii nutritionisti au definit astfel cinci tipuri de temperament: hiper-Yang (persoanele hiperactive, nervoase), Yang (persoanele active, dar putin emotive), neutru (cele echilibrate), Yin (cele emotive si introvertite) si hiper-Yin (cele putin active si hiperemotive).
Alegerea alimentelor potrivite este cu atat mai importanta, cu cat specialistii in medicina orientala sustin ca fiecare dintre cele cinci tipologii are anumite predispozitii la diverse afectiuni. Asadar, cei care corespund trasaturilor caracteristice ale tipologiei hiper-Yang sunt predispusi la dureri toracice, hipertensiune arteriala sau chiar infarct de miocard. In zona ORL, ei pot suferi infectii sau inflamatii acute, iar la un moment dat se pot imbolnavi de reumatism.
Doctorul Liana Comsa le recomanda persoanelor hiper-Yang sa limiteze consumul de alimente stimulante energetic, de natura Yang, cum ar fi: carnea rosie, pestele gras, friptura de porc, ouale tari, branza grasa, smantana, frisca, nucile, alunele, migdalele, mirodeniile cu gust puternic, bauturile alc