Ingredient cheie pentru o mulţime de preparate din marea bucătărie (haute cuisine) a Franţei, grăsimea de raţă devine interesantă nu doar pentru gătirea casuletelor gascone, ci şi în producţia de biogaz. Tot mai mulţi agricultori francezi aleg să folosească surplusul de grăsime animală pentru a obţine biodiesel şi biogaz.
Reuters informează că în sud-vestul regiunii Dordogne, într-o mică localitate numită St. Aquilin, o cooperativă agricolă care reuneşte câţiva fermieri locali produce zilnic suficient combustibil bio cât să pună în mişcare un tractor şi alte două vehicule. Şi asta folosind numai grăsimea raţelor din cuprinsul fermei. Proiectul lor a stârnit însă interesul consiliului agricol regional, care vede în acest tip de energie o soluţie pentru salvarea planetei. “Ar trebui să se oprească discursurile şi fiecare să înceapă să facă totuşi câte ceva, oricât de puţin”, declara Jules Charmony, un fermier specializat în creşterea de bovine, preocupat de dependenţa lumii de petrol.
Împreună cu un alt fermier din St. Aquilin, el a identificat o nouă sursă de energie eco chiar în apropierea satului lui: cârdurile mari de raţe, crescute pentru a aproviziona restaurantele şi micile întreprinderi din domeniul alimentar din împrejurimi. Împreună cu proprietarii altor cincizeci de ferme din regiune, Charmony a început să colecteze deşeurile de grăsime de raţă de la întreprinderile alimentare învecinate. Colectarea se face o dată la două săptămâni, grăsimea fiind apoi încălzită la temperatura de 49 de grade Celsus (pentru a se evapora încet-încet toată apa), după care se lasă să scadă şi se adaugă alcool şi hidroxid de potasiu. Amestecul se agită, apoi se lasă să se separe biodieselul de stratul de glicerină. Înainte de a fi utilizat acest combustil, se amestecă cu motorină, în raport de 30 la 70%, în conformitate cu legislaţia statului francez.
Numai