Festivalul zaibărului şi al prazului s-a desfăşurat în oraşul lui Amza Pellea. Oltenii ca în fiecare au desfăcut butoaiele de vin şi au venit cu vinul negru în paporniţă.
Butoaiele cu zaibăr din curtea casei memoriale Amza Pelea au fost încărcate în trăsuri frumos împodobite, iar câteva ore au fost plimbate pe străzile oraşului Băileşti. Localnicii au declarat că au vinul lor unicat îi ţine în putere. „Dimineaţa când mă trezesc beau un pahar de zaibăr. Eu am fost crescut aşa, iar pentru noi oltenii vinul negru este reprezentativ. Întoteauna trebuie băut neapărat cu un fir de praz“, a spus Marin Cârstea.
VIDEO
Sute de oameni din Băileşti s-au petrecut cu vestitul vin negru şi bucate pe ales. Oamenii au fost prezenţi la „Festivalul Zaibărului şi al Prazului“. Fiecare localnic a ţinut să îşi laude licoarea. „Îl fierbem în butoaie de lemn, iar după aceea îl tragem în damigeni şi aşteptăm să îi facem pitrocul la bobotează. Lângă un pahar cu vin domnişoară este obligatoriu să ai şi o pastramă de oaie, cârnaţi afimaţi, brânză şi o mămăliguţă“, a declarat Nicu Matei.
VIDEO
Băileştenii au recunosct că anul acesta producţia de zaibăr este mult mai mică decât cea din anii trecuţi. „Vinul nostru a fost făcut celebru de Amza Pellea, în roul lui nea Mărin. Anul acesta am făcut cât să ne ajungă nouă. Este păcat pentru că zaibărul nostru este recunoscut şi se vinde foarte bine. Chiar dacă recolta nu a fost una pe măsură, petrecerea a fost de excepţie. Să ne întâlnimi cu toţii în centrul Băileştiului şi să bem un păhărel de vinişor se întâmplă doar odată pe an“, a precizat Ion Gagiu.
Valuta forte a oltenilor: zaibărul
Oltenii din Băileşti sunt mândri nevoie mare şi la bate inima în piept în momentul în care aud pe cineva că vorbeşte de vinul lor. Din anul 2009, zaibărul a fost înregistrat la OSIM.