CAIET DE RETETE - LAZIO Pentru locuitorii regiunii Lazio, ingredientul de baza al mancarurilor este carnea de miel. La capitolul legume, anghinarea ocupa locul intai in dieta locuitorilor regiunii Lazio. Preparatele moderne cer ca ingredient carnea de porc, de cele mai multe ori sub forma de sunca. Ricotta si mozzarella sunt tipurile de branza traditionale pentru aceasta parte a Italiei.
MEDITERANEAN. Toate aceste bucate au savoarea mediteraneana, au in ele gustul soarelui si al marii. Italienii sunt recunoscuti pentru faptul ca folosesc condimente si mirodenii racoritoare. La fel este si in reginunea Lazio, unde mancarurile au savoarea busuiocului, a rozmarinului, a cimbrului, a caperelor si a atator alte condimente. Nu trebuie uitat nici uleiul de masline, de soia sau de porumb, care pe langa faptul ca adauga bucatelor un gust deosebit, sunt si mult mai sanatoase decat uleiul de floarea-soarelui.
Bucatele traditionale din regiunea Lazio sunt in general foarte simple, pentru ca sunt inspirate din modul de viata al ciobanilor care isi pastoresc mioarele pe acele meleaguri. De aceea, de cele mai multe ori in farfuriile lor se afla preparate din carne de miel, alaturi de care sunt asezate broccoli, morcovi sau alte legume. Fiecare masa este insotita de un vin bun, fie el alb sau rosu.
UOVA ALLA PROVATURA - Oua cu provatura Ingrediente: 120 g branza provatura (poate fi inlocuita cu branza mozzarella), doua linguri cu unt, 8 oua, branza parmigiano rasa, sare, piper.
Preparare: Se taie branza cubulete si se pune intr-o tigaie cu unt. Se tine pe foc pana cand se topeste branza, apoi se sparg ouale deasupra. Se sareaza, se pipereaza si se coace la foc mic. Se rade deasupra parmezanul.
BROCCOLETTI ALLA ROMANA - Broccoli in stil roman
Ingrediente: 450 g broccoli, doua linguri cu ulei de masline, doi catei de usturoi, un