Face agricultură de când se ştie şi, mai nou, a început demersurile pentru omologarea a două produse tradiţionale din localitatea din care provine. Profil
Născută - 12 septembrie 1959, Aldeşti
Educaţie - Facultatea de Agronomie
Experienţă - Administrator
Familie - Căsătorită, doi copii
Dorina Faur a devenit o obişnuită a târgurilor de produse tradiţionale din Arad. Ea atrage vizitatorii cu două produse obţinute din prună, binecunoscuta ţuică şi gemul fiert în cazan. Pentru ca totul să fie cât mai original, aldeşteanca a păstrat şi denumirea de secole a produselor: „mniere de prune” (gem) şi „racie de Aldeşti” (ţuică). Ambele sunt preparate după reţete vechi, de pe vremea străbunicilor.
„De când se ştiu, locuitorii din Aldeşti şi-au preparat gem de prune în cazan şi ţuică de prune. Nu există gospodărie care să nu fi păstrat reţetele originale“, a declarat Dorina Faur. Gemul trebuie neapărat să fie fiert în cazane de alamă, timp de zece ore. Chiar dacă pare o muncă titanică, pentru că e lungă şi se face aproape de focul care trebuie să ardă mocnit, rezultatul e garantat. Gemul de prune de Aldeşti nu conţine zahăr, nici conservanţi, şi păstrează gustul original al fructului. „Zece ore se învârte continuu. Nu punem zahăr şi nici alţi conservaţi. În final are exact gustul prunei, cu toate aromele fructului“, a precizat Dorina Faur.
Produse omologate
În urmă cu un an, familia Dorinei Faur a început formalităţile pentru omologarea celor două produse tradiţionale: răcia de Aldeşti, produs din prune fermentate natural, şi mnierea de prune de Aldeşti. Asta, pentru că, după cum spune şi Dorina, „e foarte important să păstrăm tradiţiile, să ne ştim originile de unde am venit“.
„Ambele sunt produse tradiţionale. Dacă nu sunt înregistrate ca produse originale, nu se pot vi