Aici sunt salvate roşia „inimă de bou“, castravetele cornişon, cartofii „albastru de Bucovina“ şi „mov de Bucovina“. Produse agricole cultivate cu ani în urmă de localnicii suceveni, care între timp s-au pierdut sau au devenit o raritate, se mai găsesc într-un singur loc: în Banca de Gene Suceava. Instituţia este unică în România, iar scopul ei este să conserve biodiversitatea.
„Nu conservăm decât ceea ce e foarte important pentru agricultura naţională, atât forme moderne ale plantelor, cât şi cele vechi. De asemenea, păstrăm în depozitele noastre şi plante sălbatice care pot oferi surse de gene valoroase pentru ameliorare, pentru cercetare sau cu potenţial de folosire imediată“, a explicat Silvia Străjeru, şef serviciu în cadrul Băncii de Gene Suceava, precizând ca în momentul de faţă instituţia are în depozitele sale 340 specii de plante.
Păstrează legumele strămoşilor
Comparativ cu activitatea celorlalte bănci de gene din Europa, cea de la Suceava este diferită prin faptul că s-a concentrat pe folosirea varietăţilor tradiţionale, plante care se cultivau pe vremuri.
Astfel, în depozitele Băncii de Gene Suceava se găsesc roşia „inimă de bou“, roşia trandafirie, castraveţi cornişon, fasolea grasă, bobul de Lisaura, varza de toamnă, leuştean, salata de frunze, porumbul cincantin, optac sau hângănesc, usturoiul de Copălău, cartoful „albastru de Bucovina“, cel „mov de Bucovina“ şi „răţuşca“, un cartof alb în formă de banană.
„Avem tot felul de seminţe pe care le-am colectat în expediţiile noastre din zone izolate, de la oameni în vârstă, foarte legaţi de tradiţie, care au cultivat legume pe care le cultivau strămoşii lor. Acestea sunt forme ţărăneşti foarte bine adaptate la mediu, cu calităţi gustative deosebite“, a declarat Silvia Străjeru.
4.000 de seminţe distribuite în toată ţara
Pentru a r