Comercianţii de varză din pieţele sătmărene se plâng că, cel puţin deocamdată, vânzările merg prost deşi a început sezonul conservării verzei pentru iarnă. Pieţele sătmărene sunt destul de bine aprovizionate cu varză, însă cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Aceştia consideră că preţul este destul de piperat şi aşteaptă să mai scadă.
Varză de două categorii
În pieţele sătmărene ajung, în ultima perioadă, cantităţi tot mai mari de varză, mai ales că a început deja sezonul în care gospodinele pun varză la murat pentru iarnă. Sătmărenii mai pricepuţi spun că cei care vor să-şi cumpere varză trebuie să fie atenţi, pentru că în pieţe sunt două categorii de varză. Recomandată este varza românească, care are frunze mai subţiri şi este mai turtită şi care este bună pentru pus la murat atât întreagă, cât şi mărunţită. În schimb, în pieţe se mai găseşte şi aşa-zisă varză ungurească, care este mai rotundă, are frunzele mai groase şi mai rigide şi nu este recomandată pentru a fi pusă la murat pentru că nu rezistă până primăvara. “Varza ungurească nu este bună nici măcar pentru sarmale, însă este mai ieftină şi mulţi sunt atraşi de preţ. Însă nu o recomand decât eventual pentru cei care vor să o pună la murat mărunţită”, ne-a declarat una dintre gospodinele aflate ieri în Piaţa Mare.
Precupeţii ştiu de acest aspect şi încearcă să înşele vigilenţa potenţialilor cumpărători amestecând verzele şi afirmând că este produsă la Pişcolt, Halmeu sau în alte zone ale judeţului.
Preţuri considerate încă mari
În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt considerate încă mari de cumpărători. Dacă varza românească are preţuri cuprinse între 1 şi 1,5 lei/kg, cu posibilităţi de negociere la cantităţi mai mari, varza ungurească se vinde peste tot la 1 leu/kg. Cei care nu au posibilitatea să o facă acasă, o pot lua mărunţită direct din piaţa la preţul de 15 lei săculeţul car