Anturat de o lume care nu pregetă să îşi etaleze bogăţia cu orice prilej, o lume care pare să fie atrasă, înainte de toate, de „focuri de artificii şi paiete", Maryan Gandon, chef-executiv al restaurantelor „Fairmont", din Monte Carlo - din „marea buclă" a circuitului monegasc de Formula 1 - crede în... simplitate. Mai ales când este vorba despre gastronomie!
Pe Maryan Gandon l-am întâlnit zilele trecute pe terasa de la etajul 7, la „L'Horizon", pentru a serba o lună de la deschiderea oficială a noului restaurant din complexul „Fairmont". Cu o panoramă formidabilă spre Marea Mediterană, locul îţi provoacă reverii. Se spune că, în zilele foarte senine, când aerul e pur, de acolo se poate vedea... reflexia în apă a Insulei Corsica, aflată la vreo 200 de mile distanţă (doar reflexia, pentru că, nu-i aşaĂ, pământul e rotund, iar orizontul, oricât de nemărginit ar părea, e mai aproape de 200 de mile).
La „L'Horizon", la 7:00 dimineaţa, dinaintea unei cafele cu un gust perfect, marele bucătar monegasc, care are un pumn de stele Michelin şi poartă tot timpul în buzunarul de la piept o lingură şi o furculiţă de lemn (pentru că un cuisinier mereu are ceva de gustat), ne-a explicat conceptul noului restaurant, al cărui logo este „chic & ethic".
JOCUL CU ANOTIMPURILE
„Aici, la L'Horizon, facem o bucătărie relativ simplă, dar produsele sunt alese judicios. E important să ştiţi că eu răspund unei cereri a propriei mele conştiinţe, care spune: «Să avem grijă de planetă!», dar şi o conştiinţă care spune: «Să facem ceea ce este mai bun pentru client!». Poate că unora dintre şefii bucătari nu le pasă că roşia este cultivată în Spania, e cumpărată de olandezi şi călătoreşte cu avionul până la Amsterdam, pe urmă e livrată la Paris, apoi e dusă cu avionul la Nisa şi o camionetă o aduce aici, la Monaco. Vorbesc de tomate, dar toate produsele u