CAIET DE RETETE Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi. CAIET DE RETETE Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.
AROME. Si mama nu se lasa pana cand nu face tot felul de dulceturi. Cateva borcane de dulceata de capsuni, cateva de dulceata cu caise, de visine, apoi de prune, de cirese, de zmeura. Si cel mai tare ma intriga faptul ca nu are o reteta anume. Pare ca face dulceturi de atat timp, ca stie exact de cat zahar are nevoie, de cat timp au nevoie fructele ca sa isi lase zeama. De fiecare data ies la fel, au acelasi gust. Cred ca e vorba de dragostea cu care le face. Asa incat, la inceputul toamnei, in dulapul din balcon sunt stranse, ca intr-o expozitie, borcane de toate felurile. Atunci cand le desfacem, in timpul iernii, ne aducem cu totii aminte de vara. Simturile sunt invadate de aromele anotimpului cald si parca simtim razele soarelui
DULCEATA DE VISINE
Ingrediente: un kg de visine, un kg de zahar, un pahar cu apa.
Preparare: Visinele se spala foarte bine, apoi li se scot coditele. Dupa indepartarea samburilor, fructele se presara in straturi cu zahar tos si se lasa 2-3 ore pana ce isi lasa suficient suc. Dupa aceea, vasul se pune pe foc, dar nu direct pe flacara. Se fierb la foc potrivit pana sunt gata. In loc sa fie presarate cu zahar, fructele se pot pune in sirop fierbinte, lasandu-le astfel timp de 3-4 ore. Se fierb apoi pana sunt gata. Apoi se ia vasul de pe foc, iar dulceata se pune in b