Zeci de ieşeni au aşteptat o zi întreagă o porţie gratis la Campionatul internaţional de gătit în aer liber. La sfârşitul acestei săptămâni s-a desfăşurat la Iaşi una dintre cele mai „palpitante” etape ale acestei competiţii. Una dintre explicaţii e şi aceea că Moldova este, după cum se ştie, şi polul sărăciei în România. Aşa încât se poate spune că, în paralel (evident, neoficial), a avut loc şi o altă competiţie - „campionatul local de răbdat în aer liber”.
Pentru că abia către seară organizatorii au oferit mostre la „liber” pentru înfulecare. Bucătarii, unul mai iscusit decât altul, au delectat zecile de gură-cască prezenţi la eveniment cu o aşa-numită „simfonie a ceaunelor”. Nimic altceva decât o „probă” de bătut vasele încinse cu polonicele aburinde. Localnicii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, răspunzând la modul silenţios prin „simfonia maţelor care chiorăie” (iarăşi, neoficial). Nu a lipsit de la eveniment mult-gustatul prezentator bucătar, maestrul Antonio, care a profitat de eveniment şi a presărat peste bucatele ce se încingeau la soare deasupra arzătoarelor glumiţe cu fetiţe, băieţei, vin roşu şi ciorbă rădăuţeană. În sala de conferinţe a unui hotel din apropiere, un juriu internaţional a avut de ales între concurenţii care şi-au etalat într-o frumoasă expoziţie talentele la meşteşugit feluri sofisticate de mâncare. Cei mai mulţi erau reprezentanţi locali, însă s-au remarcat printre „musafiri” şi echipele din Cluj şi Republica Moldova.
Momentul fierbinte şi plin de savoare s-a consumat, cum era de aşteptat, la final. „Concursul” cu înghesuială (iarăşi neoficial) „Liber la degustare”. Nu s-au înregistrat accidentări notabile. Cei mai satisfăcuţi la încheierea concursului au fost ieşenii flămânzi (printre ei, boschetari şi cerşetori) şi zecile de porumbei care în zilele obişnuite se plimbau şi primeau mâncare pe esplanada din faţa statuii lui