Dacă bei doar de Paşte şi de Crăciun, poţi să ieşi la o bere chiar dacă iei antibiotice. Dacă eşti beţiv, mai bine alegi o sinucidere mai uşoară. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Hai la o bere!", "Nu merg, iau antibiotice!" Sună familiar, nu-i aşa? Aproape toţi cei care au primit de le medic o reţetă care conţinea şi antibiotice au primit şi recomandarea verbală de a se abţine de la consumul de băuturi alcoolice pe durata tratamentului.
Dacă întrebi pe oricine "de ce?", răspunsul vine invariabil: "Nu se mai asimilează antibioticul" sau "se întârzie metabolizarea". Este cu adevărat alcoolul, fie că e vorba despre bere, vin sau tărie, un inamic al antibioticelor? Face rău consumul spirtoaselor în combinaţie cu antibioticele? Cât este mit şi cât adevăr? Răspunsul medicului Sorin Paveliu, doctor în farmacologie şi conferenţiar universitar la această disciplină, e dezarmant: "N-are nicio legătură una cu alta!". Cu câteva rezerve.
"Cu excepţia reacţiilor neplăcute, efectele rămân aceleaşi!"
"Afirmaţia că medicul recomandă să nu se asocieze alcoolul cu antibioticul e un mit!", exclamă doctorul Sorin Paveliu: "E prezumţie de genul: «Mi s-a spus mie odată» sau «am auzit că...»!".
"Există însă justificări pentru existenţa unor astfel de recomadări. Într-adevăr, una dintre ele este faptul că e bine să nu bei! Medicul nu face decât să recomande un comportament sănătos. Un alt argument ar fi că, atunci când eşti bolnav, e bine să-ţi vezi de boala ta, nu să te ţii de chefuri...", râde medicul care ţine să spună că fundamentul ştiinţific există, dar e specific pentru fiecare medicament.
"Sunt câteva antibiotice care, administrate cu alcool, pot produce reacţii adverse. De exemplu, «Disulfiramului», care le e dat alcoolicilor în curs de dezalcoolizare produce reacţii adverse extrem de neplăcute în combinaţie cu alcool: greaţă,