Doi nutriterapeuţi francezi au publicat un "Ghid familial al alimentelor vindecătoare", în care explică importanţa acestui element esenţial pentru sănătate. Dr Jean-Paul Curtay - Doi nutriterapeuţi francezi au publicat un "Ghid familial al alimentelor vindecătoare", în care explică importanţa acestui element esenţial pentru sănătate.
Dr Jean-Paul Curtay - preşedintele Societăţii de Medicină Nutriţională şi membru al Academiei de Ştiinţă din New York - şi dr Rose Razafimbelo - membră a Societăţii de Medicină Nutriţională - susţin că una dintre cele mai răspândite probleme este carenţa magneziului în organism. Spre exemplu, în caz de stres, generat de un zgomot puternic sau o emoţie, pulsul creşte, odată cu tonusul muscular general.
Noradrenalina - un neurotransmiţător - trimite un semnal care determină contracţia musculară. Aceasta se produce prin intrarea calciului în celule. Însă, totodată, calciul "goneşte" magneziul din celule, iar acesta ajunge în interstiţii şi în sânge, şi de aici este eliminat prin urină.
Uneori, din cauze diverse, eliminarea este superioară aportului zilnic recomandat (doza zilnică recomandată - DZR), şi aşa apare carenţa. Spre exemplu, exemplifică cei doi specialişti, 1.000 de calorii aduc în organism aproximativ 120 de miligrame de magneziu. Dacă o femeie consumă doar 1.700 de calorii zilnic, iar bărbaţii 2.000 de calorii, rezultă că şi unii, şi alţii iau mai puţin magneziu decât DZR, cantitate care ar trebui să fie de aproximativ 375 mg/zi.
De altfel, potrivit unui studiu amplu efectuat în Franţa în urmă cu câţiva ani (denumit SUVIMAX), s-a constatat că mai mult de trei sferturi din populaţie nu ia cantitatea de magneziu recomandată. Carenţa acestui element în organism provoacă, potrivit specialiştilor, în principal o stare inexplicabilă de oboseală. Pe de altă parte, în cazul celor bolnavi