Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Pentru a preveni îmbolnăvirea inimii, se recomandă respectarea unor reguli simple. Iată ce alimente menţin inima în formă.
Alimentaţia bogată în grăsimi „rele" (carne de porc, unt, prăjeli, produse de patiserie), excesul de sare, stresul, fumatul şi sedentarismul sunt principalii inamici ai inimii, susţin medicii. Alimentaţia însă are de departe cel mai mare impact asupra funcţionării inimii.
Aceasta deoarece starea arterelor care alimentează inima cu oxigen depinde de alimentele pe care le punem zilnic în farfurie. Mai exact, o alimentaţie dezechilibrată, săracă în fructe şi în legume, dar bogată în grăsimi saturate favorizează depunerea plăcilor de aterom (de grăsime) pe artere.
În timp, vasele de sânge se îngustează, iar sângele ajunge cu greutate la inimă. Rezultatul: activitatea sistemului cardiovascular este perturbată. Iar de aici şi până la apariţia bolilor de inimă nu mai este decât un pas. Prin urmare, schimbarea alimentaţiei devine esenţială.
Ovăzul combate colesterolul «rău»
Potrivit nutriţioniştilor, ovăzul este ideal pentru a fi consumat la micul dejun. Este o sursă preţioasă de fibre alimentare, care scad nivelul colesterolului „rău" (LDL), şi de acizi graşi Omega 3, care protejează arterele. În plus, conţine acid folic şi potasiu, nutrienţi indispensabili funcţionării inimii la parametri normali.
Somonul, bogat în Omega 3 şi Omega 6
Persoanele care consumă somon de două ori pe săptămână prezintă un risc cu 35 la sută mai mic de a suferi de boli de inimă, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din California. Somonul reprezintă cea mai bună sursă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6. De asemenea, mai conţine antioxidanţi (de exemplu, carotenoid astaxantin), care luptă împotriva radicalilor liberi şi astfel previn îmbolnăv