Mii de porţii de gulaş preparate după diferite reţele au fost pregătite astăzi pentru bistriţeni în Pădurea Schullerwald, în cadrul unui concurs de gătit care încet, încet devine tradiţie. Deşi printre concurenţi s-au numărat şi echipe din Covasna sau chiar din Ungaria, marele premiu a rămas la Bistriţa.
Încă de la ora 9:00, Pădurea Schullerwald s-a umplut de bucătari, amatori sau profesionişti, care s-au întrecut în prepararea gulaşului. Printre invitaţi s-au numărat echipe venite tocmai din Covasna sau chiar din Ungaria.
Nu mai puţin de 24 de echipe au luat startul, în ciuda ploii torenţiale care a încurcat serios bucătarii. Au format echipe consilii judeţene, licee, partide politice sau chiar întreprinderi. Cea mai originală echipă, care s-a prezentat la concurs cu tractorul a fost „condusă” de fostul viceprimar al municipiului Florin Găurean şi de directorul adjunct al Finanţelor Cristian Parască.
De patru ore la foc mic a avut nevoie gulaşul pentru a putea fi servit. Printre ingredientele secrete cu greu dezvăluite de bucătari s-au numărat chimenul, găluşcuţele cu griş, fasolea sau chiar carnea de vânat, care au completat cu succes cartofii şi carnea de porc şi de vită puse la dispoziţie de către municipalitate.
Premiul cel mare, care a constat într-un ceaun din inox a rămas la Bistriţa, fiind adjudecat culmea de o echipă de români, în timp ce locul al II-lea a mers la Covasna, iar locul al III-lea în Ungaria. Câştigătorii marelui premiu au precizat că au folosit o reţetă clasică de gulaş, ingredientul „secret” fiind pasiunea pusă în gătit.
Întrebată dacă românii se ridică la standardele maghiarilor când vine vorba de gătitul gulaşului, reprezentanţii unei echipe din Ungaria precizează:
”Da. Am gustat din două locuri un gulaş delicios. În unul am simţit leuştean, iar în altul chiar nu