Cu ce ne putem răcori intr-o zi toridă de vară? Cu apă rece, multă apă rece, de fapt, ingheţată, sucuri de fructe, limonade, sorbeturi, dar şi granita.
Inchipuiţi-vă pentru un moment un pahar plin cu cristale de gheaţă ce au un gust ademenitor de fructe, de cafea sau de mentă. Nu-i aşa că vă răcoreşte instantaneu?
Granita este un desert semi-ingheţat, care cuprinde printre ingrediente zahăr, apă, fructe şi diferite condimente aromate. Astfel, există graniţa cu aromă de lămăie, portocale, mandarine, ananas, afine, căpşuni, zmeură, migdale, mentă, dar şi cafea, special pentru cei care au nevoie de mai multă energie pe parcursul unei zile. Granita cu aromă de şampanie poate fi servită oricănd la petrecerile rafinate.
Deşi, in accepţiunea generală, granita este un desert, el poate fi servit atăt intre preparate (pentru a pregăti toate simţurile necesare savurării următorului fel de măncare), fie chiar la inceputul mesei, in loc de aperitiv, dacă se prepară din castraveţi, chilli sau chiar hrean. Granita se poate pregăti şi din infuzie de plante: petale de trandafiri sau frunze de ceai. De cele mai multe ori se serveşte in pahare de cocteil, decorate ispititor cu felii de fructe proaspete sau frunze de mentă. Deşi se aseamănă foarte mult cu un sorbet, graniţa rămăne o băutură cu caracteristici specifice. Dacă sorbetul are o consistenţă mai cremoasă, granita este caracterizată cel mai bine de cristalele de gheaţă care-i dau o textură "sălbatică".
Cu toate acestea, se pregăteşte foarte uşor. Se amestecă apa, zahărul şi sucul de fructe. Se congelează, avănd grijă ca din 30 in 30 de minute să se zgărie suprafaţa cu o furculiţă. Cănd a ingheţat de tot şi compoziţia nu mai este lichidă, se zdrobeşte, se pune in pahare şi se serveşte.
Primii care s-au bucurat de această adevărată invenţie au fost italienii, mai precis si