Fermele de animale scose la vânzare dispar de pe piaţă în doar câteva săptămâni. În cazul multora dintre ele, se ajunge chiar la licitaţii. Un astfel de complex cuprinde zeci de hectare de teren, construcţiile aferente necesare unei astfel de afaceri, dar şi clădirile proprietarului sau ale angajaţilor. Americanii mănâncă anual aproape 13 milioane de tone de carne de vită. 34,4 milioane de vaci se taie în acest scop. Doar 7% din această cantitate merge la export, deşi cererea, atât internă, cât şi externă, este mult mai mare. Acesta este principalul motiv pentru care fermele de animale sunt din ce în ce mai căutate de către investitori.
Tranzacţii record
De exemplu, în Oregon, nu cu mult timp în urmă, proprietarul Ochoco Ranch a obţinut 42.500.000 de dolari pentru 17.000 de hectare de teren. Această sumă păleşte însă în faţa celei solicitate pentru ferma „Bell“ din New Mexico, San Miguel, respectiv 99 de milioane de dolari. „Această proprietate este una dintre cele mai cunoscute din Statele Unite ale Americii, atât datorită animalelor crescute aici, cât şi pentru istoricul ei. Primele atestări sunt cunoscute din 1824“, explică Rue Balcomb, unul dintre agenţii imobiliari însărcinat de către proprietari să găsească un cumpărător.
Cele peste 117.000 de hectare sunt alcătuite din păşuni, păduri, toate străbăture de mai multe râuri. Există chiar şi un mic lac. Vârful de lance îl reprezintă zona rezidenţială, cu o suprafată de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, care conţine terenuri de tenis, piscine, case pentru angajaţi şi „conacul“ oficial, care are nu mai puţin de opt dormitoare. O altă fermă care atrage atenţia investitorilor este Debonaire Farms, pentru care s-a organizat chiar şi o licitaţie în urma căreia se va alege viitorul proprietar.
Fiecare dintre cele patru parcele care alcătuiesc ferma pot fi licita