POSTUL CRĂCIUNULUI are multe dezlegări la peşte. ROMÂNIATV.NET vă oferă câteva sugestii de reţete pentru aceste zile. Poftă bună!
Ciorba din cap de peste
cap de peste 2 kg;
ulei 50 ml;
bulion 25 g;
morcovi 100 g;
albitura 100 g;
ceapa 200 g;
rosii 500 g;
leustean, patrunjel cate o legatura;
bors 750 ml;
sare dupa gust
Legumele se curata, se spala si se taie in bucati subtiri care se pun la fiert impreuna cu ceapa tocata marunt.
Uleiul se incinge, se pune bulion, se lasa putin pe foc, apoi se toarna in ciorba. Capul de peste se curata, se spala cu apa rece, si se pune in ciorba, lasandu-l sa fiarba timp de 15 minute.
Cand ciorba este aproape gata, se adauga rosiile taiate felii si sare dupa gust.
Se acreste cu bors fiert separat sau cu zeama de varza. Dupa ce se ia oala de pe foc, se presara pe deasupra leustean si patrunjel tocate marunt.
***
Scrumbii, macrouri, stavrizi in pergament
peste scrumbie, macrou, stravrid 1,25 kg;
unt (margarina) 75 g;
ulei 50 ml;
bulion 50 g;
usturoi o capatana;
sare si piper dupa gust;
hartie pergament.
Se aleg pesti de aceeasi marime, se curata, se spala si se sareaza.
Colile de hartie se taie in bucati si se ung cu unt. Untul ramas se pune intr-un vas, se adauga bulionul, piperul macinat, usturoiul tocat marunt si sarea, amestecandu-se bine.
Cu aceasta compozitie se unge pestele si se impacheteaza in hartie de pergament.
Se pune apoi intr-o tava unsa cu ulei si se tine la cuptorul incalzit la 180 de grade aproximativ 30 de minute.
Se consuma cu garnitura de cartofi natur si lamaie.
Musaca de cartofi cu peste - stavrid
peste cu cap (stavrid) 2,5 kg;
cartofi 2 kg;
ceapa 300 g;
morcovi 250 g;
telina radacina 250 g;
rosii proaspete 600 g