Populaţia planetei va creşte de la cele aproape 7 miliarde de suflete de astăzi la 9 miliarde, în 2050. Naţiunile Unite au estimat că, dacă se păstrează tendinţa actuală, cererea de alimente va creşte cu 70% până în 2050, şi această fără ca actuala criză alimentaăa sa fi fost rezolvata, avertizează într-un articol publicat de The Guardian, Richard King, consilier al Oxfam.
Însă creşterea populaţiei nu este principala problemă. Se estimează că în 2050, şapte din zece persoane vor trăi în ţări sărace, care se bazează pe importuri de alimente. Cantitatea de alimente pe care aceşti oameni o vor consuma zilnic va fi doar o mică parte din cea pe care toţi cei care citesc aceste rânduri au mâncat-o azi, scrie King.
Marea provocare vine din partea modificării dietei în rândul persoanelor din ţările emergente. Creşterea economică şi urbanizarea au dus la creşterea cererii pentru alimente procesate, carne şi produse lactate, adica a crescut cererea pentru o dietă occidentală. Aceasta are consecinţe asupra mediului. A hrăni animalele care vor fi sacrificate presupune un consum mai mare de resurse decât cultivarea cerealelor. Deja o treime din recolta mondială de cereale şi nouă zecimi din cea de soia sunt folosite pentru furajarea animalelor, iar pentru cultivarea de soia se ajunge la defrişarea pădurilor ecuatoriale.
La fel, pentru un kilogram de carne de vită se consumă de 12 ori mai multă apă decât pentru un kilogram de grâu şi de cinci ori mai mult teren agricol.
Modificarea duce la probleme sociale. Lipsa de alimente sau excesele duc la blocarea sistemelor medicale şi a arterelor, în ţările în curs de dezvoltare. În ţările bogate, obezitatea afectează segmentele sărace ale societăţii, pentru că hrana sănătoasă este mai scumpă. În SUA, şapte din cele mai sărace state sunt şi printre primele zece state după rata obezităţii. În ţările emergente, obezi