Cele mai mari preţuri se regăsesc în oraşele cu populaţie numeroasă, iar cele mai drastice scumpiri din ultimii trei ani sunt consemnate în localităţile de la munte. Din 2007 până în prezent, preţul cartofului aproape s-a dublat, iar producătorii spun că la Paşte kilogramul va ajunge să coste un euro (peste 4 lei).
„Adevărul" vă prezintă o hartă a preţurilor cartofilor afişate în marile pieţe ale ţării, în 2007 şi în prezent, obţinută pe baza datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, din care reiese că preţurile acestor legume au crescut cu 50% până la 100% în toate localităţile.
Mai citeşte şi:
România a intrat în criza alimentară
Pâinea este produs de lux pentru orădeni, iar producătorii ameninţă cu noi scumpiri
Cine umflă preţurile la produsele alimentare
Scumpiri mai accentuate decât media naţională de 72% se regăsesc în marile oraşe ale ţării, cum ar fi Iaşi sau Cluj-Napoca, dar şi în judeţele în care populaţia are venituri mai mici (Teleorman, Giurgiu sau Sălaj, spre exemplu). La Iaşi, kilogramul de cartofi costa, în 2007, 1,01 lei, iar acum a ajuns la 2,20 lei; la Cluj-Napoca, preţul a urcat de la 1,21 lei în 2007 la 2,25 lei în prezent. Stabilitate în zonele cu tradiţie De-a lungul timpului, unele judeţe precum Covasna, Buzău, Arad sau Braşov s-au remarcat ca bazine de producţie intensivă a cartofului. Deloc întâmplător, deci, în aceste zone se regăsesc şi cele mai mici creşteri de preţuri. În municipiul Sfântu Gheorghe (reşedinţa judeţului Covasna) avem cea mai mică scumpire, respectiv de la 0,98 lei în 2007 la... un leu în 2010. Urmează Aradul, cu o „creştere" de la 1,93 la 1,96 lei în ultimii trei ani, Braşovul (de la 1,48 la 1,75), Buzăul şi Dâmboviţa (de la 1 la 1,7 lei). Cei mai scumpi cartofi se găsesc, în prezent, în reşedinţa Harghitei, Miercurea Ciuc (2,5 lei/kilogram), Alba Iulia, Piteşti (2,3 le