Temperaturile tind să scadă din nou, anunţă meteorologii. Dacă de cele mai multe ori gradele sub zero provoacă nervi şi îngrijorare, iată cum pot să fie şi prilej de puţină distracţie.
Pentru zilele viitoare, meteorologii anunţă temperaturi destul de scăzute. Dacă minima astăzi este de -3 grade, duminică şi luni va fi chiar mai frig: -5, respectiv -8 grade Celsius. Luni noapte, se vor înregistra chiar şi -18 grade, după cum arată prognoza meteoromania.ro.
Evz.ro vă propune să uitaţi preţ de câteva clipe de griji şi hainele groase şi să priviţi temperaturile scăzute dintr-o altă perspectivă. Vă prezentăm mai jos şi apoi explicăm două transformări pe care le poate suferi apa la temperaturi foarte scăzute.
Experimentul 1 - apă îngheţată la comandă
Materialul video de mai jos reprezintă o mică curiozitate. Procesul prin care fenomenul e posibil poartă numele de suprarăcire (supercooling, în engleză). În materialul video în care apa din sticlă devine gheaţă, apa a fost suprarăcită înainte. În cazul unui lichid, suprarăcirea este procesul de scădere a temperaturii sub punctul de îngheţ fără ca lichidul să devină solid. Puteţi suprarăci apă în următorul fel: puneţi o sticlă de apă în frigider, în poziţie verticală, şi lăsaţi-o cam două ore şi jumătate (pentru programul normal de răcire); dacă locuiţi într-o zonă cu temperaturi scăzute, sub zero grade, (să zicem Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului în perioada de iarnă) lăsaţi sticla cu apă afară pentru vreo trei ore. Apoi, luaţi sticla încet - veţi observa că nu a îngheţat.
Un lichid aflat sub punctul de îngheţ va cristaliza numai în prezenţa unui cristal sau nucleu "sămânţă", în jurul căruia să poată avea loc cristalizarea. Astfel a fost posibil, în materialul video de mai sus, ca o "sămânţă" de gheaţă să transforme o întreagă sticlă de apă, printr-o reacţie în lanţ.
Sau poţi