CALENDAR GASTRONOMIC In fiecare an, la 14 noiembrie, toti credinciosii ortodocsi sarbatoresc Lasata secului de Craciun. De a doua zi va incepe Postul Craciunului, ce va dura 6 saptamani (15 noiembrie-24 decembrie). SIMONA CHIRIAC
Lasata secului, prilej de cantec si veselie la crestinii ortodocsi Acesta are o importanta deosebita, avand rolul de a-i pregati pe credinciosi pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului. Fiind ultima zi in care se mai poate manca din belsug, se organizeaza petreceri familiale, cu mancare si bautura din abundenta. La masa se strang rudele apropiate sau prietenii si se infruptau din mancaruri alese: ciorbe, fripturi, placinte si vin.
A doua zi, la 15 noiembrie, se celebreaza Filipii de Toamna. Acestia sunt prin excelenta aparatorii de toate cele rele. Credinciosii indeplinesc cu aceasta ocazie numeroase ritualuri. Pentru a se feri de spiritele rele, se ung tocurile usilor si ferestrelor cu usturoi si se intorc toate vasele cu gura in jos (pentru a nu le lasa nici un loc unde sa se ascunda). Crezand ca ii sperie, oamenii aprind focuri si produc zgomote foarte puternice (tipete, chiar impuscaturi, la inceputul secolului trecut).
Tot acum se imbuneaza pasarile, pentru a nu ravasi recoltele de anul viitor. Pentru aceasta, exista obiceiul de a le lasa resturile de la masa de Lasata secului. Tot traditia spune ca in aceste doua zile nu se matura, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se coase si nu se da nimic cu imprumut.
In toate zilele de sarbatoare inchinate lupilor (Filipii de Iarna si de Toamna, Filipul cel Mare, Sfantul Andrei) se evita pronuntarea cuvantului "lup". In caz contrar, cu siguranta peste iarna il puteai gasi dand iama in oi si vite.
SEZATOAREA De la mijlocul lui noiembrie si pana la inceputul primaverii se deschide sezonul sezatorilor. De cele mai multe ori, acestea se des