RECOMANDARE ● Alimente-medicament: ulei de măsline, soia, fructe, legume, migdale, peşte
Uleiul de măsline, soia, fulgii de ovăz şi de orz, fructele şi legumele, migdalele, ouăle, carnea de pui şi peştele scad colesterolul mai bine decît medicamentele. Aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din Toronto care au pus la punct un regim bazat pe aceste alimente.
RECOMANDARE ● Alimente-medicament: ulei de măsline, soia, fructe, legume, migdale, peşte
Uleiul de măsline, soia, fulgii de ovăz şi de orz, fructele şi legumele, migdalele, ouăle, carnea de pui şi peştele scad colesterolul mai bine decît medicamentele. Aşa susţin cercetătorii de la Universitatea din Toronto care au pus la punct un regim bazat pe aceste alimente.
Portfolio Eating Plan este numele dietei inventate la Universitatea din Toronto. Această dietă cuprinde mai multe alimente hipocolesterolemiante: ulei de măsline, soia, fulgi de ovăz şi de orz, toate fructele şi legumele, migdale, ouă, carne de pui şi peşte. Regimul a fost testat de 55 de femei şi de bărbaţi cu vîrsta medie de 59 de ani. Participanţii prezentau niveluri crescute ale colesterolului rău (LDL colesterol). Rezultatele testelor, publicate recent în revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition, arată că după un an, persoanele care au respectat întocmai regimul prescris de medici au reuşit să reducă nivelul colesterolului pînă la valori normale. Chiar şi cei care au mai avut mici abateri de la regim au beneficiat de scăderea cu 20% a colesterolului rău.
STUDIU. Dr Cyril Kendall, coautor al studiului, a declarat că “reducerea colesterolului depinde de conştiinciozitatea cu care pacienţii au urmat dieta propusă de noi. Cei care au mîncat numai alimentele cuprinse în program au reuşit să-şi normalizeze nivelul colesterolului fără a fi nevoiţi să apeleze la medicamente.