Cireşarul anului acesta ne aduce marea sărbătoare a Înălţării Domnului, după cele 40 de zile în care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pământeni. Sărbătoare pe care orice creştin o respectă cu tot sufletul. În această zi sunt cinstiţi şi comemoraţi morţii. Mai ales cei care şi-au dat viaţa la datorie, apărându-şi patria, cei care au murit fără lumânare, necunoscuţi, departe de ţară şi familii. Ziua de Înălţare este şi Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oamenii pregătesc bucate deosebite şi revin la simbolul pascal al oului roşu. Nu există masă de Înălţare pe care să nu fie un platou cu ouă roşii şi cozonac.
Pomeniri
Se pregătesc mâncăruri din carne de miel, de vită, pasăre şi porc, din care creştinii fac porţii pentru cei decedaţi. Panere cu bucate, vin, flori şi lumânări sunt duse la biserică pentru a fi slujite şi sfinţite, apoi duse la cimitir sau împărţite celor din jur.
În unele sate, lumânările şi candelele aprinse pentru morţi rămân aprinse în noapte până se sting. Bucatele pregătite sunt pentru a-i bucura şi a le arăta că nu sunt uitaţi.
Gospodinele noastre se străduiesc să prepare mâncăruri deosebite, ţinând cont şi de mulţimea de verdeţuri care abundă în această perioadă a anului. Abia ieşiţi din „monotonia” preparatelor de iarnă, verdeţurile proaspete fac deliciul meselor primăverii şi încearcă să stabilească o poziţie de frunte în scara de valori a gusturilor, a pretenţiilor. Dacă sunt însoţite şi de ceva cărnuri, chiar dacă sunt numai câteva bucăţele, meniul este total. Putem vorbi şi despre legumele noi, adică abia apărute în acest an, cum ar fi ceapa verde, usturoiul verde, cartofii noi, morcovii, castraveţii cei mici.
De exemplu
Toate ne stau la dispoziţie şi ne ajută să pregătim o masă de Înălţare pe măsura evenimentului. Minunat este un escalop de viţel