Mii de legumicultori din toată ţara folosesc, de ani buni, în grădinile lor seminţe cumpărate de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău. Mulţi dintre ei au avut curiozitatea să vadă în ce condiţii se produce materialul săditor dar şi ce soiuri noi scot pe piaţă cercetărorii buzoieni, astfel că instituţia a organizat o zi a porţilor deschise.
Au ţinut să se întâlnească cu cercetătorii buzoieni peste 30 de producători agricoli, dar şi colegi din alte staţiuni experimentale ale ţării. Curiozitatea a fost atât de mare, încât oaspeţii au dat peste cap programul organizatorilor, cerând să petreacă mai mult timp în serele unde se produc loturi experimentale de legume şi zarzavat.
Castraveţii pentru diabet, solicitaţi în toată ţara
Multe dintre întrebări au vizat castraveţii pentru diabet, soiuri aduse din America Latină şi adaptate zonei noastre, prin încrucişări cu soiuri autohtone, de echipa de cercetători din Buzău.
Unul dintre soiruile de castraveţi pentru diabet mai are şi denumirea de ”castravete grenadă”, deoarece, la coacere îşi aruncă seminţele. Fructul imatur arată cu striaţii, este amar, iar la maturitate se îngălbeneşte, crapă puţin şi îşi aruncă seminţele la o distanţă destul de mare în jurul plantei.
Compoziţia castraveţilor pentru diabet este asemănătoare insulinei, de aceea leguma este recomandată pentru consum bolnavilor de diabet. ”Castravetele pentru diabet conţine 17 din cei 18 aminoacizi cât conţine insulina. Este foarte aproape de insulina pe care o folosesc bolnavii de diabet tip B. Nu înlocuieşte insulina, dar ajută bolnavii de diabet. Am trimis seminţe în toată ţara şi deja am primit semnale şi de la bolnavii de diabet care spun că se simt bine”, declară Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea legumicolă Buzău.
Despre efectele terapeutice