Aproape jumătate din alimentele vândute în Uniunea Europeană sunt contaminate cu pesticide, arată un raport de la sfârşitul anului trecut al Comisiei Europene. Specialiștii atrag atenția că cele mai nocive fructe sunt strugurii. Raportul, prezentat anul trecut, arată că fructele, legumele și cerealele comercializate în Uniunea Europeană conțin peste 350 de pesticide, cinci dintre acestea fiind considerate cancerigene, mutagene şi perturbatoare ale sistemului hormonal. 23 de astfel de substanţe au o concentraţie extrem de periculoasă pentru sănătate.
Fructele cele mai contaminate au fost declarate strugurii (peste 70 la sută din fructe conțin pesticide) şi bananele (peste 50 la sută). Un raport anterior a arătat că portocalele au cantități peste limita permisă a două pesticide, cunoscute ca fiind cancerigene şi care cauzează probleme de fertilitate şi de creştere.
Peştele oceanic, contaminat cu mercur
Specialiștii atrag atenția că nu doar vegetalele și cerealele conţin substanțe nocive, ci și peștii din mări și din oceane, din cauza contaminării apelor cu mercurul care se formează în urma activităților industriale. Se estimează că cinci la sută din acest mercur este ingerat de peşti.
Sub acţiunea bacteriilor din apă, mercurul se transformă în metilmercur, un compus foarte periculos, mai ales pentru femeile însărcinate. Metilmercurul poate traversa placenta şi poate rămâne în creierul copiilor fără să poată fi eliminat, având un nivel de absorbţie de sută la sută.
La adulţi, această substanță creşte riscul de boli cardiovasculare. Peştii carnivori, cum este tonul, acumulează cel mai mult mercur, în urma ingerării peștilor mai mici.
Lapte, carne şi ouă radioactive
Alimentele care se găsesc în supermarketuri mai pot conţine și ioni radioactivi, mai ales cele care prov