Deşi călătoria pentru descoperirea condimentelor şi fragranţelor Orientului a început cu secole în urmă, mai sunt încă lucruri pe care Europa de-abia acum începe să le savureze. Unul dintre acestea este şi agar-ul – sau oud-ul, cum mai este numit –, un parfum plin de senzualitate şi întâlnit în multe legende ale afrodisiacelor arabe şi asiatice. Un parfum al seducătorilor şi despre care se spune că preţuieşte mai mult decât aurul.
Agar-ul este, de fapt, miezul – „inima”, măduva – unor copaci care cresc în Asia de sud-est şi care, odată infectaţi cu un anumit tip de mucegai, dezvoltă o răşină închisă la culoare, aromată, care în multe culturi orientale este folosită pentru parfumuri. Raritatea şi preţul foarte mare al acestei răşini aromate se datorează, în mare parte, faptului că cele mai multe dintre pădurile de aquilaria (arborele pe trunchiul căruia apare) sunt declarate specii pe cale de dispariţie.
Deşi în India şi în alte ţări din Asia agar-ul se foloseşte de mii de ani – la început în ritualuri religioase, apoi devenind chiar afrodiziac –, în Europa această aromă specială a pătruns destul de recent, o dată cu parfumul M7 al lui Yves Saint Laurent, acum zece ani. „Nimeni nu-l utilizase până atunci, nimeni nu ştia de el”, spune Alberto Morillas, unul dintre cei doi parfumeri care au creat M7. „Are o aromă caldă, sexy şi mereu puţin altfel, ca şi cum s-ar reinventa. Are ceva magic.”
O dată cu acest parfum şi cu acest „ceva magic” a început un adevărat trend în Occident, în ce priveşte folosirea agar-ului în industria fragranţelor europene, care a luat amploare în ultimii doi-trei ani. „Uleiul obţinut are o aromă cumva... animalică, dar şi lemnoasă, fiind în acelaşi timp foarte modernă”, spune acelaşi Morillas, care se arată absolut fascinat de acest miros al Orientului, pe care ar dori să-l folosească tot mai mult în creaţiile sale „haute perf