Lipsa de fier, dar şi transpiraţia excesivă pot cauza stări accentuate de oboseală.Netratată, anemia poate duce la complicaţii severe. De aceea, este important să recunoaştem din timp simptomele bolii. Anemia este o afecţiune în care nivelul hemoglobinei (celule ce asigură transportul oxigenului în sânge) este sub valorile normale. De obicei, boala apare ca o consecinţă a unor deficienţe nutriţionale, a unor boli cronice, a pierderilor masive de sânge, a hemolizei (proces patologic de distrugere a globulelor roşii) sau a cancerului.
Cu cât anemia este depistată mai devreme, cu atât poate fi tratată mai eficient. Iar pentru a putea face acest lucru, trebuie să ne adresăm medicului de la apariţia primelor simptome ale bolii.
Oboseala, primul simptom
Oboseala cronică şi dificultăţile de concentrare sunt primele semne care ar trebui să ne avertizeze că ceva nu este în regulă. Dacă aceste simptome persistă, timp în care se accentuează, trebuie consultat medicul pentru a face analizele sanguine.
Un nivel scăzut al hemoglobinei poate confirma diagnosticul bolii.
„Cea mai cunoscută formă a bolii este anemia feriprivă, caracterizată prin încărcarea redusă a hematiilor cu hemoglobină. Tratamentul constă în administrarea de fier sau de suplimente cu vitamina C pentru o mai bună absorbţie“, spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Ficatul şi carnea roşie, surse de fier
Alte simptome ale anemiei sunt durerile persistente de cap şi ameţelile sau chiar stările de leşin. Acestea pot fi însoţite şi de senzaţia de lipsă de aer, bătăi neregulate ale inimii, stări de iritabilitate sau de lipsa poftei de mâncare.
În astfel de situaţii este bine să se consume cât mai multe alimente proaspete cu un conţinut ridicat de fier şi de vitamine din g