Muki este unul dintre urşii carpatini crescuţi în captivitate. De pui, animalul trăieşte într-o cuşcă, spre amuzamentul turiştilor, veniţi să-l fotografieze sau să-l ademenească cu câte o bomboană sau cu o bucată de pâine.
Muki nu este agresiv şi s-a obişnuit deja cu oamenii de la restaurantul lângă care locuieşte. Aceştia îi dau zilnic de mâncare şi ştiu deja ce îi place.
Destinul său a fost schimbat în momentul în care un angajat al ocolului silvic l-a găsit în pădure şi a decis să-l transforme într-un „bun al comunităţii".
Un localnic care are un restaurant în staţiune, devenit între timp chiar primarul comunei Turia, a văzut în urs posibilitatea de a face bani şi l-a transformat într-o adevărată atracţie turistică a zonei.
„Ursul era foarte mic când a fost adus la noi. A fost găsit de un pădurar şi aparţine Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Covasna. S-a obişnuit la restaurant. Aici are tot timpul mâncare. Am încercat o dată să-l eliberăm, să-i dăm drumul în pădure, însă nu a vrut să plece şi s-a întors în bucătăria restaurantului", explică Attila Dărăguş, primarul comunei Turia. Povestea lui Muki este la fel de tristă ca a celorlalţi urşi crescuţi în captivitate.
Viaţa lui stă sub semnul gratiilor. Fără să ştie măcar cum este să străbaţi kilometri întregi prin pădurea-casă, Muki nu poate să facă altceva decât să „alerge" cu privirea, în depărtare.
Îi plac merele şi cartofii
Primeşte mâncare de la angajaţii restaurantului, de câteva ori pe săptămână. „Ursul e aici de opt ani, cel puţin. Ne cunoaşte pe toţi, pentru că de la noi primeşte mâncare. Îi plac foarte mult cartofii, dar şi merele. Este foarte simpatic şi alintat. S-a întâmplat ca o dată să-i dau mai multe mere, iar unul dintre ele era puţin stricat. A apucat să muşte din el şi apoi l-a scuipat. Nu-i plăcuse gustul. Eu sunt foarte ataşată de