Cercetătorii au descoperit că tigăile antiaderente emit substanţe toxice care atacă tiroida. Multe alte obiecte din bucătărie pot fi foarte nocive.
Cele mai periculoase obiecte din bucătărie sunt tigăile cu ulei. Pe lângă pericolul toxic pe care îl prezintă în cazul în care este acoperită cu substanţe antiprindere, tigaia care conţine ulei încins se poate transforma într-o armă mortală.
Studiul efectuat la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, relevă că tigaia e de două ori mai riscantă decât cuţitele sau topoarele de oase. Peste 10.000 de incendii cu victime umane sunt provocate în fiecare an de cratiţele cu cartofi prăjiţi uitate pe foc. Un alt risc îl prezintă uleiul în sine, dacă a fost folosit de mai multe ori. Prin încingere, uleiurile alimentare îşi schimbă compoziţia chimică şi devin toxice. Consumate în această formă, ele provoacă întărirea arterelor şi diverse boli de inimă.
Cârpele, congelarea şi prăjitorul
Pe o scară de la unu la cinci, cârpa de bucătărie prezintă un pericol mortal de rang patru, precizează „Daily Mail". Albe sau frumos colorate, chiar dacă par curate, cârpele de tot felul sunt mai pline de microbi decât toaleta, spun cercetătorii. Fiecare centimetru pătrat de cârpă găzduieşte zeci de mii de microorganisme. Şi caserolele cu hrană congelată sunt periculoase.
Alimentele se infestează uşor cu salmonella sau listeria, iar aceste microorganisme provoacă grave dezechilibre gastrice, care implică un pericol mortal. La fel de periculoase sunt şi prăjitoarele de pâine. În fiecare an, câteva sute de persoane mor în întreaga lume după ce încearcă să scoată o felie de pâine rămasă în toaster cu ajutorul unui cuţit.
Electrocutarea cu prăjitorul e mai probabilă decât atacul unui rechin. Numai opt-nouă oameni mor anual pentru că au fost atacaţi de rechini, în schimb câteva mii mor prăjindu-şi pâinea, precizea