În general, dieta joacă un rol important în reducerea în intensitate a proceselor inflamatorii care dau dureri cronice. De aceea, există câteva alimente pe care este mai bine să le eviţi. Află care sunt acestea.
Roşiile şi ceapa, interzise în ulcer
În prezent, pentru bolnavii de ulcer nu mai există un regim prestabilit precum în urmă cu câţiva ani, ci fiecare trebuie să-şi adapteze alimentaţia în funcţie de modul în care tolerează un aliment sau altul. Cu toate acestea, s-a observat că există o serie de alimente care, în unele cazuri, accentuează durerea. Printre acestea se numără ceapa şi roşiile, care cresc aciditatea gastrică şi determină arsuri şi sângerări la nivelul mucoasei gastrice. Din categoria alimentelor cu acelaşi tip de efect mai fac parte condimentele, citricele, băuturile carbogazoase şi dulciurile concentrate (bomboane, prăjituri) îndeosebi dacă sunt consumate pe stomacul gol. De asemenea, se recomandă evitarea meselor abundente, întrucât sucul gastric se secretă în cantităţi mari şi produce arsuri la nivelul mucoasei.
Atenţie la produsele lactate!
Persoanele care suferă de fibromialgie (afecţiune caracterizată prin durere difuză şi prin sensibilitate în muşchi şi în ţesuturile moi) ar trebui să evite laptele şi derivatele din lapte, deoarece studiile au arătat că accentuează episoadele de durere. Pentru a şti cu exactitate care sunt alimentele ce accentuează durerea şi, totodată, întreţin starea de oboseală ce însoţeşte frecvent această boală, medicii recomandă ţinerea unui jurnal.
Depresia ne face mai sensibili
Persoanele care suferă de durere cronică ar trebui să evite stările de depresie, deoarece, în caz contrar, vor resimţi mai acut durerea. Pentru a preveni depresia, se recomandă un stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie echilibrată şi pe mişcare moderată. Prin urmare, se vor evita prăjelile, rân