Marea sfârâială începe odată cu sezonul cald. Grătarul este una dintre cele mai ieftine distracţii din care ieşi obosit şi ghiftuit. Drept urmare, românii l-au transformat în divertisment cu specific naţional.Ieşirile la grătar le sunt atât de familiare românilor încât pot fi considerate sport naţional. Cu furculiţa în mână şi cu ochii înroşiţi de fum, bărbaţii îşi reiau rolul de capi ai familiei. Sunt puţine subiecte care pot stârni atât de repede o dezbatere precum cel al preparării unui grătar. Dacă timp de 12 luni pe an, în bucătărie femeia este şefă, la iarbă verde rolurile se schimbă: bărbatul devine stăpânul furculiţei şi al fripturii. Poveştile legate de cât de pricepuţi sunt ei la preparatul fripturii şi micilor la grătar sunt comparabile cu cele pescăreşti.
Mai citiţi şi:
Sibiu: George Gabriel, cel ce dă gustul micilor din Obor
Grătare şi distracţie la crucea de pe Vârful Pleşa
Iaşi: Europot cu miros de grătar
Legile nescrise ale grătarului se respect an de an. Odată dat stratul marii sfârâieli, pădurile, malurile lacurilor şi locurile special amenajate se umplu de fum cu miros de mici, de corturi şi de mese de camping. Ne place grătarul pentru că e o distracţie ieftină, dar mai ales pentru că o considerăm o activitatea cu specific românesc.
Experienţă la grătar
Înghesuiala de la grătar au simţit-o pe pielea lor şi şapte prieteni din Bucureşti, care au fost în weekend la iarbă verde pe Valea Prahovei. „Am încercat să oprim maşina de trei ori, dar de fiecare dată, locul era ocupat“, povesteşte Ioana, o fată din grup. Să găseşti un loc bun la umbră, aproape de râu, este o adevărată încercare.
„Am găsit într-un final un loc liniştit, aproape de pădure“, povestesc tinerii. Iniţial, au plecat din Bucureşti cu gândul să se oprească la o piscină unde să lenev