Novacul afumat din Ţara Bârsei conţine caracteristicile zonei Carpaţilor de Curbură de unde provine. Producătorii braşoveni spun ca aroma cărnii este impregnată de proprietăţile solului şi ale climei de la noi. „La curbura Munţilor Carpaţi avem în primul rând o apă cu totul aparte. Crescând într-un mediu specific, peştele are şi caracteristici specifice. Iarna la noi e mai lungă decât în alte părţi ale ţării, iar peştele crescut în apa de aici, împreună cu proprietăţile solului şi climă, conferă un caracter aparte cărnii de novac. Este consistentă, nu are grăsime, are un gust special”, a declarat Ruxandra Coc, administrator fermă piscicolă.
Procesarea novacului afumat din Ţara Bârsei presupune câteva etape bine definite. De la tranşare, produsul este dus în secţia de filetare. „În această etapă peştele este pregătit pentru maturare, ceea ce înseamnă că îl sărăm şi îl lăsăm pentru a se mătura. După 24 de ore intră în procesul de afumare”, explică Teodora Diaconu, directoare producţie. După ce este scos de la maturare, novacul este adus în atelierul de afumare, unde este supus unui proces de tratament termic timp de trei ore. Urmează ambalarea produsului şi trimiterea lui, în funcţie de comenzi, către magazine şi lanţuri comerciale.
Novacul afumat din Ţara Bârsei are atestat de produs tradiţional, însă producătorii vor să obţină pentru el denumirea de origine protejată. Documentaţia necesară a fost trimisă la Ministerul Agriculturii, iar acum se aşteaptă evaluarea organismului de inspecţie, pentru a obţine protecţia naţională. Întreaga documentaţie va pleca apoi la Bruxelles, unde se va decide acordarea originii protejate. Novacul afumat din Ţara Bârsei conţine caracteristicile zonei Carpaţilor de Curbură de unde provine. Producătorii braşoveni spun ca aroma cărnii este impregnată de proprietăţile solului şi ale climei de la noi. „La curbura Munţilor Carpa