Produsele de sezon sunt mai ieftine in piete. Multe dintre fructele consumate insa in mod curent sunt de gasit in supermarketuri. "Romania produce doar legume, iar fructe doar in sezon, dar tot sunt putine, asa ca aducem din alta parte", spun reprezentantii Carrefour. In supermarketurile din Iasi, preturile pentru legume si fructe sunt mai mari cu cu aproape jumatate decat in piete. Reporterii „Ziarului de Iasi" au facut un tur al supermarketurilor si al pietelor, constatand ca libertatea clientului de a-si alege singur produsele in magazine are impact asupra buzunarului. Marfa romaneasca este rara in supermarketuri In Centrul Comercial „Felicia", in Carrefour, gama de produse este variata, insa putine dintre ele sunt din Romania. Grecia, Turcia, Olanda, China, Chile, Italia si Argentina sunt tarile din care sunt aduse legumele si fructele pe care le cumparam in plina vara. De exemplu, pentru un kilogram de rosii, cumparatorii vor plati 2,99 lei. Pentru a face o salata, insa aveti nevoie si de castraveti, ceapa sau ardei. Cel mai mic pret pentru un kilogram de ardei gras autohton este de 3,99 lei, pe cand cel mai mare este de 13,90, dar sunt ardei din Olanda. Castravetii costa 1,79 de lei per kilogram. Pretul pentru ceapa porneste de la 1,44 lei, aceasta fiind adusa din Baia Mare si poate ajunge pana la 12,30 lei un kilogram de ceapa alba din Mexic. Fructele sunt lustruite frumos, dar e greu sa te apropii de ele. Un kilogram de prune romanesti costa 6,49 lei, pe cand caisele autohtone sunt cu aproape un leu mai ieftine decat cele grecesti: 5,99 lei. Piersicile din Romania sunt deocamdata la promotie: 2,99 lei, dar cele grecesti costa 4,99 lei. Limonada poate fi destul de scumpa, pentru ca un kilogram de lamai costa 7,99 lei. Un kilogram de pepene verde costa 1,49 lei, insa pepenii galbeni sunt mai scumpi: intre 3,99 si 7,99 lei. „Romania produce doar legume, iar fruc