Masura oilor a ramas pâna azi în zilele noastre o complexa sarbatoare pastorala care se desfasoara la începutul lunii mai, odata cu formarea stânilor sau cu deplasarea turmelor în zona pasunatului de vara. Este un obicei cu multiple conotatii economice, sociale, estetice, distractive la care participa întreg satul.
Sarbatoarea se desfasoara, dupa traditii seculare, intâiul muls al oilor, unde se consemneaza drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecarui proprietar de oi. În ultima perioada masura oilor, se organizeaza în functie de starea vremii, dupa data 10 mai, în satele de munte în care pastoritul a mai conservat traditiile si farmecul de alta data. În data de 11 mai la Mâncel a avut loc masura oilor, unde s-au întâlnit ciobanii din satul Dumbrava, comuna Vatava, la sarbatoare au luat parte mai bine de o suta de localnici din Dumbrava, Râpa de Jos, comuna Vatava chiar si Reghin. Dupa “masura” a urmat ospatul, pe iarba verde din imediata apropiere a stânei. Boresele Dumbravenilor au întins stergare si covoare pe pajistea din fata stânei dupa care
au asezat bunatatile culinare pregatite special pentru acest moment festiv, si anume prajitura de casa, cozonaci, bucati de drob, mititei, jinchita, tuica, vin si bere. Satenii s-au grupat pe pajiste în functie de gradul de rudenie, de vecinatate sau de prietenie. Pâna la ora 16.00, nimeni nu s-a atins de bucate sau de bautura pâna când preotul Alexandru Grecu nu a oficiat în mijlocul oilor slujba pentru ferirea ciobanilor de pericole, conform traditiei. Rugaciunile în credinta populara se crede ca vor spori productivitatea iar animalele vor fi aparate de fortele malefice. Dupa slujba religioasa satenii s-au ospatat pe acordurile celebrei melodii ”Pusca si cureaua lata”, într-o atmosfera plina de voie buna, cu muzica socializând trimitându-si unii altora prajituri, oua rosii, mititei, bucati de