Într-o societate în care produsele „light” sunt la mare căutare, grăsimile nu se bucură de o reputaţie prea bună. Cu toate acestea, rolul lor în păstrarea sănătăţii rămâne vital. Grăsimile sunt esenţiale pentru o dietă sănătoasă. Ele dau energie şi protejează organismul de schimbările din mediul înconjurător, menţin integritatea membranelor celulare şi ajută la absorbţia nutrienţilor. Unele tipuri de grăsimi contribuie la păstrarea sănătăţii, altele cresc riscul apariţiei diverselor maladii.
Ce grăsimi sunt sănătoase...
Grăsimile nesaturate sunt considerate grăsimi „bune” deoarece protejează împotriva bolilor de inimă şi diabetului, ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului şi, prin calităţile antioxidante, luptă împotriva apariţiei cancerului. Dintre acestea, grăsimile mononesaturate sunt cele mai sănătoase. Se găsesc în uleiul de măsline, alune, arahide, fistic.
Grăsimile polinesaturate se găsesc în nuci, seminţe de dovleac, ulei de floarea-soarelui, porumb şi susan. Uleiurile vegetale sunt bogate în omega 6, care ajută la dezvoltarea celulelor şi la păstrarea sănătoasă a pielii.
Peştele gras (somon, hering, ton), nucile şi seminţele de dovleac sunt bogate în acizi graşi omega 3. Aceştia previn complicaţiile cardiovasculare, restabilesc echilibrul emoţional şi cresc puterea de concentrare. Lipsa lor duce la încetinirea creşterii şi dezvoltării.
...şi pe care este bine să le eviţi
Grăsimile saturate şi cele hidrogenate sunt considerate grăsimi „rele” deoarece, consumate în cantităţi mari, au efecte negative asupra sănătăţii pe termen lung.
Grăsimile saturate sunt, în principal, grăsimi de origine animală. Ele se găsesc în carne, ouă, lactate cu conţinut mare de grăsime, dar şi în uleiul de palmier şi de cocos. Pentru o dietă echilibrată, grăsim