Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Legea energiei verzi, un eşec şi pentru autorităţi, şi pentru investitori

Publicat in Adevarul, miercuri 19 ianuarie 2011 ·

Autorităţile române se aşteaptă ca Executivul european să nu aprobe noua lege a energiei regenerabile în forma actuală, astfel că aplicarea ei va întârzia cu alte câteva luni. Presiunile făcute de investitori în Parlament au contribuit la adoptarea unei legi care nu respectă procedurile europene, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aplicarea legii privind promovarea energiei regenerabile va mai întârzia cel puţin trei luni, aceasta în cazul fericit în care Comisia Europeană o va aviza în forma actuală. Actul normativ, adoptat în 2008, nu este nici în prezent aplicat. „Această lege este un fiasco pentru autorităţile române, pentru că nu a respectat procedurile europene de avizare", susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a arătat că legea ar fi trebuit să aibă avizul Comisiei înainte de aprobarea în Parlament.

Lobby-ul se întoarce împotriva investitorilor

Comisia Europeană a cerut lămuriri autorităţilor din România încă de la finele anului 2009 privind modul de stimulare a investiţiilor. În vara 2010, legea a fost modificată în Parlament, iar valoarea stimulentelor a crescut. „Principala problemă ridicată de Comisie este dacă nu cumva această lege este prea generoasă", a precizat Chiriţoiu, la un seminar pe tema energiei eoliene. El le-a spus investitorilor din sală, majoritatea străini, referindu-se la presiunile făcute de companii în timpul dezbaterii acestei legi în Parlament, pentru a obţine stimulente cât mai mari: „Nu forţaţi politicienii să facă ceea ce ştiţi că nu ar trebui să facă, pentru că în final toată lumea are de pierdut".