Perioadele agitate din an nu priesc inimii
Decembrie şi ianuarie sunt lunile cu cea mai mare rată de mortalitate prin infarct. Cauzele: frigul, alimentaţia hipercalorică, alcoolul in exces şi stresul cumpărăturilor. Toate acestea afectează serios inima, mai ales in perioada Sărbătorilor.
Perioadele agitate din an nu priesc inimii
Decembrie şi ianuarie sunt lunile cu cea mai mare rată de mortalitate prin infarct. Cauzele: frigul, alimentaţia hipercalorică, alcoolul in exces şi stresul cumpărăturilor. Toate acestea afectează serios inima, mai ales in perioada Sărbătorilor.
Multe dintre lucrurile care ne fac fericiţi in această perioadă se pot dovedi fatale pentru inimă. In lunile decembrie şi ianuarie, la camerele de gardă ale spitalelor se inregistrează cele mai multe cazuri de infarct. "Nu poţi fi niciodată prea ocupat pentru a da atenţie sănătăţii inimii", este de părere cardiologul Keith Churchwell, de la Universitatea Vanderbilt, SUA, citat de Associated Press. Totuşi, scuza pe care specialistul o aude cel mai adesea de la pacienţii săi este că au fost prea ocupaţi şi au ignorat semnalele pe care le dă inima care suferă. Specialistul mai spune că la riscul de infarct contribuie o multitudine de factori, care se cumulează in această perioadă, cu certitudine una dintre cele mai stresante de peste an. Temperaturile scăzute provoacă vasoconstricţie, mecanism care duce la apariţia sau la agravarea hipertensiunii arteriale, arteriopatiilor, bolii cardiace ischemice. Periculoase pentru inimă sunt şi alimentele hipercalorice pe care obişnuim să le măncăm in cantităţi mai mari in sezonul rece. Ele suprasolicită inima şi cresc tensiunea arterială. La fel se intămplă şi cănd exagerăm cu sarea. Alcoolul poate fi şi el fatal pentru inimă. Cantităţile moderate sunt sănătoase, dar in sezonul Sărbătorilor suntem tentaţi să depăşim lim