De foarte multe ori auzim vorbindu-se despre colesterol si de influenta pe care el il poate avea asupra organismului. Colesterolul este prietenul si, in acelasi timp, dusmanul nostru. Prieten, pentru ca este indispensabil bunei functionari a organismului; dusman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungand sa le obtureze. Este foarte important pentru sanatatea noastra sa stim ce este colesterolul, cand devine periculos si cum il putem mentine intre valori normale.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta lipidica, necesara bunei functionari a organismului. Se gaseste in toate celulele acestuia, inclusiv in creier, muschi, piele, ficat si inima. El este utilizat pentru a produce anumiti hormoni, vitamina D sau acizi biliari utili in digestia lipidelor.
Pentru a realiza aceste functii, organismul are nevoie de o cantitate mica de colesterol. Cand aceasta este in exces, se ingusteaza peretii vaselor de sange si se ajunge la aparitia bolilor de inima.
De ce creste colesterolul?
Exista doua mari cauze: o predispozitie mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari.
Principalele alimente duc la cresterea colesterolului sunt carnea grasa, smantana si galbenusul de ou. Persoanele care se stiu predispuse sau care deja au colesterol crescut ar face bine sa elimine aceste produse din alimentatie.
De vina pentru cresterea colesterolului este si lipsa de miscare, motiv pentru care medicii recomanda cel putin o jumatate de ora de plimbare pe jos zilnic.
Colesterolul depinde si de echilibrul energetic, reflectat de greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de nivelul hormonului estrogen