În această perioadă a anului, plină de excese şi de diete sănătoase lăsate în aşteptare până după anul nou, este reconfortant să afli că există beneficii pentru sănătate ale celor mai obişnuite arome de sezon. Menta îi face competiţie serioasă scorţişoarei în sezonul sărbătorilor.
Printre bomboane şi ciocolată, printre mesele bogate ce ne aşteaptă, menta devine un ingredient principal în aromarea sărbătorilor şi, mai ales, un ingredient sănătos, notează „Huffington Post“.
Menta îmblânzeşte un stomac deranjat
Înţelepciunea populară spune că menta rezolvă orice problemă cu stomacul, de la greaţă până la crampele menstruale. Însă, studiile susţin şi ele beneficiile mentei asupra tulburărilor digestive. Un studiu italian din 2007 a descoperit că simptomele sindromului de colon iritabil (cea mai frecventă dintre tulburările intestinale) s-au redus semnificativ la aproape 75% din pacienţii care au luat capsule cu ulei de mentă zilnic, timp de o lună. Dintre cei care au luat doar un placebo (o substanţă inactivă), doar 38% au spus că li s-au redus simptomele.
Un alt studiu din 2011, de data aceasta realizat de australieni, a explicat şi de ce menta este atât de puternică. Se pare că „activează un canal anti-durere din colon, ameliorând durerea din tractul gastrointestinal“, după cum au declarat autorii studiului.
Menta taie pofta de mâncare
Doar mirosul de mentă te poate convinge să nu te atingi de mâncare. Într-un studiu din 2011, oamenii au fost rugaţi să miroasă, la fiecare două ore, ulei de mentă. La sfârşitul testului, subiecţii au spus că nu mai simţeau foamea atât de puternic, spre deosebire de grupul de test. Mai mult, cei care au mirosit menta au mâncat cu 2.800 de calorii mai puţin în săptămâna studiului.
Menta ameliorează durerile de cap
Durerile de cap, cele provocate de st