Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România avertizează că pe piaţa românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică „chimicale cu lingura”. „Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta!”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Reţeta de cozonac folosită de către bunici/mame şi prietene este pe bază de faină, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte, drojdie, esenţă de rom, sare, nucă şi/sau stafide/rahat. „Din păcate, marii producători de produse de panificaţie şi produse de cofetărie au umblat la reţeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei. De asemenea, s-au scos din reţeta untul şi laptele, pentru a scădea costul de producţie, şi s-au introdus mulţi aditivi alimentari.
Preţul unui cozonac în greutate de 500 g variază de la 4,39 lei la 21 lei, diferenţa fiind dată de calitatea ingredientelor. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România avertizează că pe piaţa românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică „chimicale cu lingura”. „Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta!”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Reţeta de cozonac folosită de către bunici/mame şi prietene este pe bază de faină, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte, drojdie, esenţă de rom, sare, nucă şi/sau stafide/rahat. „Din păcate, marii producători de produse de panificaţie şi produse de cofetărie au umblat la reţeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor”, se arată într-un comunicat al instituţiei. De asemenea, s-au scos din reţeta untul şi laptele, pentru