Conţinutul de nicotină din ţigările light e mai mic, dar au la fel de mult gudron cancerigen. Amatorii acestui sortiment ajung fie să fumeze mai mult, fie să inhaleze fumul mai profund. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ţigările light, sunt şi ele, ca toate produsele din gama "uşoară" mai mult un fum, spun medicii. Mai degrabă sunt un produs de marketing, prin care se încearcă manipularea fumătorilor care îşi doresc să facă ceva pentru sănătatea lor, dar nu sunt dispuşi să renunţe pe deplin la viciu.
Termenul "light", interzis din 2002
"Încă de prin anii ’80, de când lumea vuia că fumatul duce la cancer, producătorii s-au gândit să vină pe piaţă cu ceva nou, mai puţin dăunător, cu mai puţin gudron şi mai puţină nicotină. Şi aşa a început să apară moda cu ţigări "light", "mild", "ultra-light". Din 2002 însă, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care interzicea folosirea acestor denumiri", explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.
Nu înseamnă că acest tip de ţigări au şi dispărut, mai degrabă s-au reinventat şi sunt mai dăunătoare ca niciodată.
A scăzut nicotina, dar gudronul cancerigen a rămas
Ţigările light au o cantitate mai mică de nicotină, substanţa care dă, de fapt, dependenţa, şi o cantitate la fel de mare, poate chiar mai mare de gudron, factorul cancerigen.
Astfel, trecând pe ţigările "uşoare", amatorii acestora fumează până îşi oferă doza de nicotină cu care s-au obişnuit: fie fumează mai multe ţigări, fie fumează ţigara "de la cap la coadă", fie inhalează mai profund fumul, ajungând să consume practic mai mult gudron decât atunci când fumau ţigări normale, până ajung să-şi satisfacă doza de nicotină.
Vestea proastă este că inhalarea mai profundă a fumului (mai ales în cazul fumătorilor de ţigări light) deteriorează ma