Timpul de expunere la căldură este scurt, păstrându-se astfel toţi nutrienţii
Microundele sunt printre cele mai moderne şi mai controversate metode de gătit ale bucătăriei moderne. Cel mai mare avantaj al cuptorului cu microunde este viteza cu care sunt preparate alimentele, însă unii specialişti spun că astfel se distrug nutrienţii din alimente. Un studiu recent arată că rapiditatea cu care sunt pregătite alimentele ajută tocmai la păstrarea calităţilor lor nutriţionale, deoarece sunt expuse căldurii pentru o perioadă mai mică de timp. Energia microundelor este mai puternică decât cea a cuptoarelor obişnuite, astfel încât alimentele se încălzesc din interior în exterior, într-un timp foarte scurt. Cele mai multe elemente nutritive se pierd la temperaturi mari, menţinute câteva zeci de minute, de aceea cuptorul cu microunde poate face o treabă mai bună şi mai sănătoase, conform celor mai recente studii.
Se pare că legumele cele mai sănătoase sunt pregătite la cuptorul cu microunde. Specialiştii spun că, prin fierbere, vitaminele ies din pulpa legumelor şi rămân în apă. De exemplu, brocoli îşi pierde prin fierbere sau prin coacerea în abur tocmai acei compuşi responsabili de prevenirea dezvoltării celulelor canceroase. De aceea, supele şi sosurile care au la bază apa în care s-au fiert legumele reprezintă o alternativă sănătoasă, însă de cele mai multe ori rămâne nefolosită.
Totuşi, pentru a avea cele mai sănătoase legume, specialiştii spun că trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi. Nu trebuie să puneţi la cuptor legume în vase de plastic, chiar dacă materialul din care sunt făcute acestea nu se topeşte. Dacă le cumpăraţi într-un vas special pentru microunde, lăsaţi-l întredeschis atunci când le coaceţi şi nu le reîncălziţi a doua oară. (E.H.)
Timpul de expunere la căldură este scurt, păstrându-se astfel toţi nutrienţii
Mi