Ardei umpluţi cu orez şi stafide
Ingrediente: 250 g orez, 30 g fructe uscate, 20 g stafide, o ceapă albă, doi căţei de usturoi, un ardei iute, 8 ardei graşi mai mari, 100 ml ulei de măsline, o lingură cu cimbru, sare, piper.
Preparare: Orezul se clăteşte şi se lasă la înmuiat în apă fierbinte circa 15 minute. Ceapa, usturoiul şi ardeiul iute se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul de măsline, se pun legumele şi stafidele şi se călesc zece minute la foc mediu. Se adaugă orezul, sare şi piper după gust, scorţişoara, puţin cimbru şi se amestecă. Se adaugă două căni cu apă şi se fierbe totul până ce orezul este pe jumătate fiert. Ardeii graşi se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de seminţe. Se umplu cu orez, se aşază într-o cratiţă adâncă şi se adaugă apă cât să le ajungă la jumătate. Se acoperă cratiţa cu un capac, se introduce în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 50-60 de minute. Se scot cu paleta în farfurii, se pune puţin din lichidul în care au fiert, se presară cu cimbru şi se servesc.
Coroniţe cu cimbru
Ingrediente: 300 g făină, 150 ml apă, 10 g drojdie, un ou, o linguriţă cu zahăr tos, două linguriţe cu sare, două linguri cu ulei de măsline, o lingură cu cimbru, 2 g piper, 2 g nucşoară,
Preparare: Într-un bol se amestecă drojdia cu puţină apă şi zahărul tos până se dizolvă. Se adaugă făină cât să rezulte un aluat curgător şi se lasă să dospească zece minute. Făina rămasă se cerne, se toarnă drojdia dospită, uleiul de măsline, sarea şi piperul. Se presară cimbrul şi nucşoara, se adaugă restul de apă caldă şi oul. Se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare nelipicios şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se presară masa cu făină, se întinde aluatul într-o foaie subţire apoi se taie fâşii subţiri. Se taie în bucăţi potrivit de lungi, se suprapun câte două bucăţi şi se ru