A venit la Braşov, în aprilie 2008, pentru o vacanţă de o săptămână, la invitaţia unui unchi. Şi n-a mai plecat. Îl cheamă Giovanni Piselli, are 27 de ani, vine de la Napoli şi este câştigătorul primei ediţii a concursului "Top Chef", difuzat de Antena 1. Cum de a lăsat Italia pentru România? "E greu de trăit în Italia. Şi nu vorbim aici doar de partea economică. Toţi colegii cu care am crescut au plecat din Italia şi lucrează acum în Norvegia, SUA, Canada. În România am venit pentru o vacanţă de o săptămână, la unchiul meu, care are în Braşov un cazino şi un restaurant. Ultima oară când îl văzusem, aveam şase ani. Când am intrat în bucătăria restaurantului său, am găsit o echipă de 6 persoane şi o bucătărie diferită de cea care-mi place mie. Mie îmi place bucătăria mai finuţă, naturală, cu produse de calitate. Ei aveau una ca o cantină. I-am zis că nu se poate să aibă un local atât de frumos şi să facă o bucătărie de cantină. Atunci mi-a zis să fac eu ceva. Veneam de la un restaurant cu două stele Michelin şi făcusem o şcoală destul de bună. Am pregătit ceva cu ce am găsit prin frigider, nişte ravioli cu mozzarella afumată, sos de roşii şi busuioc. Şi nişte foie gras...". I-a plăcut aici şi şi-a prelungit vacanţa la 15 zile, apoi la o lună. Pe urmă s-a hotărât să rămână.
Experienţă negativă cu italienii din Germania
Pasiunea pentru bucătărie e, pentru el, un... microb. "Şi tata a fost bucătar, şi fratele tatei... După şcoală, mă duceam la taică-miu, la bucătărie, lucra aproape de casă. Îmi zicea: stai acolo, în colţ, şi nu deranja. Am crescut practic într-o bucătărie. Am văzut cum se învârt tigăi, cuţite, comenzi, toată nebunia, şi mi-a plăcut". La 14 ani s-a hotărât să se facă bucătar, ca tata. "Tata m-a dus să lucrez într-un restaurant unde se muncea 14-15 ore pe zi, în nordul Italiei, la Vicenza. Intram la 8 dimineaţa în bucătărie şi plecam la 12