GURMANDUL IN BUCATE Somonul... Regele pestilor, considerat astfel intr-un Dictionar de Simboluri, este semn al intelepciunii in lumea celtica. Importanta acestui peste era diferita de la un popor la altul. Spre deosebire de celtti, unde somonul devenea un preparat fin si o delicatesa, in tarile din nordul Europei era socotit un peste obisnuit. "Eo", in galeza si in bretona - desemna notiunea de peste in general.
La irlandezi somonul era "simbol al stiintei sacre". In anecdotica populara se povesteste despre o fantana, considerata a intelepciunii, in apele careia vietuiau somoni. Pe marginea ei era un alun sau sorb, iar dupa alti naratori, un scorus. Fructele copacilor care cadeau in apa deveneau hrana pentru so-moni. Asa i s-a intamplat si eroului nostru in timp ce pregatea la cina, pentru mentorul sau, un somon. Invartind pestele la frigare s-a ars la un deget si, instinctiv, l-a dus la gura. Instantaneu a simtit ca este haruit "cu darul clarviziunii si al profetiei". Astfel, s-a dus "buha" ca somonul este "simbol al hranei spirituale", oricine mananca din carnea sa "devine nazdravan si atoatestiutor". Despre modul de viata al somonului se stie ca se dezvolta in apele sarate si se reproduce in apele dulci. Infatisarea sa perfect fusiforma i-a determinat pe antici sa dea aceasta forma lingourilor de metal pretios. Se mai spune ca in Evul Mediu acesta era considerat cel mai longeviv dintre vietuitoare. Intr-un "Bestiar fabulos", francezul Cl...bert, in anul 1971, mentiona: "Pe cand cerbul traia 243 de ani, mierla - 729, vulturul - 2.187, somonul atingea incredibila varsta de 6.561 de ani!"
GUST. Pentru multi bucatari francezi, dintre care ii amintim pe Georges Blanc, fratii Paul si Jean-Pierre Haeberlin, Jean si Pierre Troisgros, somonul a reprezentat atat "materia prima", cat si un izvor de inspiratie culinara. Somon afumat, somon in crusta, la gratar, cu