Compania româno-olandeză Gouda Gold din Sâmbăta de Sus a investit 2,5 milioane de euro într-o fabrică de procesare a laptelui, jumătate din aceşti bani provenind din fonduri SAPARD. Restul banilor provine din fonduri proprii, completate cu un credit de 700.000 de euro obţinut prin programul Fermierul, dobânda acestuia fiind de doar 4,5%.
Fabrica, inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute, va produce patru sortimente de brânză, sub marca Goudi, reţetele fiind olandeze. „Am intrat pe piaţă cu brânzeturile Goudi după 15 aprilie, pentru început doar pe piaţa internă, dar vom avea în curând şi acreditarea pentru export. Intenţionăm să ne orientăm din 2008 pe piaţa Uniunii Europene, spre ţări ca Polonia sau Germania”, a anunţat Viorel Ioniţă, administratorul şi coproprietarul companiei. În cea de-a doua parte a anului, firma va achiziţiona şi o linie tehnologică pentru obţinerea urdei, valoarea investiţiei urmând să fie de 1,5 milioane de euro.
„Brânza Goudi este un produs de calitate superioară care va fi vândut cu un preţ similar celui din Olanda, în jur de 200.000 lei/kg”, a spus Ioniţă.
18 angajaţi pentru 20.000 de litri de lapte
Capacitatea fabricii este de 20.000 litri de lapte procesat, deşi în prezent se lucrează doar la jumătate din capacitate, cantitatea de produse obţinute fiind de 1.000 kilograme de brânză Goudi. Această brânză este un fel de caşcaval obţinut din lapte de vacă maturat la 60 de zile, cu adaos de condimente, afumat sau simplu. Deşi materia primă este cumpărată de la 20 de puncte de colectare din zonă, reprezentantul firmei afirmă că încă sunt probleme în ceea ce priveşte îndeplinirea normelor de igienă şi de calitate a laptelui livrat de fermierii români. „În România preţul laptelui de calitate este nejustificat de mare la comercializare, în comparaţie cu ţările UE, deşi forţa de muncă este mult mai ieftină”, a e