Persoanele supraponderale ar putea avea mai mult succes în lupta cu kilogramele în plus dacă, odată cu o dietă scăzută în calorii, nivelul vitaminei D în organism ar fi unul mai crescut. Sursa: Hepta
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Minnesota, o creştere cu un nanogram pe mililitru de vitamina D în sânge determină o scădere în greutate de aproximativ jumătate de kilogram.
Astfel, vitamina D, în colaborare cu cu calciul şi cu razele solare, ajută la asimilarea eficientă a alimentelor şi la reglarea nivelului glicemiei. În cazul unei lipse de calciu, determinate, de cele de mai multe ori, de carenţa de vitamina D, producţia în organism a glicogenului sintază ( acidul gras care transformă caloriile în grăsimi) poate creşte cu până la 500%, ceea ce explică legătura dintre nivelul scăzut al vitaminei D şi obezitate.
În ciuda rezultatelor pozitive ale studiului, medicii americani sunt încă nesiguri în formularea unei concluzii clare. „Nu suntem încă siguri dacă nivelul scăzut de vitamina D cauzează obezitatea, sau dacă obezitate este aceea care determină carenţa de vitamina D. Cert este că, există o legătură certă între cantitatea mică de vitamină D din organism şi obezitate”, spun specialiştii.
Obezitatea, o boală complexă
De asemenea, deficienţa de vitamina D este corelată cu alte tipuri de afecţiuni, inclusiv cancerul, diabetul sau bolile cardiace.
„Cauzele apariţiei obezităţii sunt multiple”, spune doctorul Eduard Adamescu, specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Acesta subliniază că boala kilogramelor în plus, care a început să afecteze un număr tot mai mare de persoane, poate avea rădăcini genetice sau se poate declanşa din viaţa intrauterină, însă, principalul factor determinant este stilul de viaţă.
„În ciuda faptului că deficitul de vitamina D l