Nu doar mărul a fost în prim planul “Sărbătorii Mărului” de la Batoş, ea fiind completată şi de alte produse derivate din acest fruct etalon al zonei. Un exemplu în acestă privinţă este şi oţetul de mere fabricat la Batoş de către SC Aceto SRL din Batoş, prezent şi în acest an cu un stand propriu.
“Suntem beneficiarii produsului măr”
“Este absolut normal ca şi noi să participăm la Sărbătoarea Mărului de la Batos, pentru că noi suntem beneficiarii produsului măr. Noi prelucrăm merele de calitatea a doua, care se transformă în suc concentrat de măr. Prin dublă fermentaţie acesta se transormă în oţetul de mere. Pentru noi cei din zona Batoşului, este foarte important să ne prezentăm cu ceea ce producem în zonă în contextul în care avem o producţie de o foarte bună calitate, recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate. Noi livrăm produsul nostru, “Oţet de mere Batoş” sub denumirea de “Aceto” şi sub denumirea de “Solaris”, care se găseşte peste tot în România. Avem nenumărate convorbiri telefonie cu oameni care se interesează despre oţetul de mere fabricat la Batoş şi vor să-l cumpere, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat Bachman Ernest, administratorul SC Aceto SRL din Batos.
Elogiu adus saşilor
Batoşul, fiind o zonă unde saşii au scris istorie în trecut, trăieşte în prezent graţie multiculturalităţii, atât în ceea ce priveşte tradiţiile cât şi în ceea ce priveşte factorul economic, prin venirea investitorilor străini care valorifocă potenţialul zonei. “Noi trebuie să pornim de la faptul că suntem transilvăneni. Transilvania nu se compune dintr-o singură naţie, suntem aici români, maghiari, saşi care au ştiut să convieţuască împreună. Respectul vine printr-o bună comportare şi, nu în ultimul rând, datorită respectului faţă de tradiţiile fiecăruia. Şi la această sărbătoare, pe scenă au evoluat atât români, maghiari, saşi, ceea ce e